Bullet Journal

Een Bullet Journal is een boekje waar je eigenlijk alles in kan doen. Je kan het gebruiken als agenda en dagboek. Je kan er lijstjes in maken en to do’s in opschrijven.
Toen ik de Bullet Journal ontdekte werd ik er echt superblij van! Ik ben iemand die altijd al lijstjes maken en dingen bij houd, maar ik had alles in losse boekjes en losse papiertjes, wat eigenlijk voor meer chaos zorgt dan orde. Nu met mijn Bullet Journal heb ik alles in één! Plus je kunt het helemaal zelf vormgeven zoals jij dat wil, ideaal!
Nou ben ik van het tekenen en handletteren, maar je kunt het natuurlijk ook heel basic houden, net wat bij je past!

Wat heb je nodig?
Om te beginnen met een Bullet Journal heb je een speciaal boekje nodig, die tegenwoordig overal wel te koop zijn. Bij de HEMA heb je ze al voor een paar euro of bij de boekwinkel voor wat meer. Waar een normaal boekje lijntjes bevat of alleen blanco pagina’s, heeft een Bullet Journal allemaal stipjes. Deze kunnen je helpen om je eigen pagina’s gemakkelijk vorm te geven.
Want dat is wat je gaat doen met een Bullet Journal, alles zelf vormgeven! Je kunt het helemaal inrichten naar jouw smaak en jouw wensen.
Daarnaast gebruik ik micron fineliners, deze zijn heel fijn in het gebruik, drukken niet door en geven niet af. En ik gebruik kleurpotloden, markers en waterverf om het wat op te vrolijken!
Tip: test voor je het gaat gebruiken even in de achterkant van je boekje om te kijken of het niet doordrukt, vooral bij markers en stiften.

Mijn eerste bulletjournal, gewoon in een notitieboekje

Mijn eerste bullet journal was overigens niet met stipjes, maar gewoon een leuk notitieboekje met lijntjes. Dat was prima om mee te beginnen. Het is vooral belangrijk dat je het een leuk boekje vindt! Het voordeel aan de stipjes is dat je makkelijker je kaders tekent. Met lijntjes deed ik alles met een liniaal, wat een werk! Nu trek ik de tabellen gewoon uit de losse pols, veel sneller! En dan maar iets minder recht.

Hoe start je?
Laat de eerste twee bladzijdes vrij, hier komt je index. Deze vul je tijdens het maken van je Bullet Journal steeds verder aan, zodat je weet op welke bladzijde je wat kunt vinden. In sommige Bullet Journals staat de index al voorgedrukt. Daarna kan het ‘echte werk’ beginnen! Ik geef een paar voorbeelden en tips, maar bij een bullet journal is het zo dat je het helemaal naar eigen wens kan invullen en gebruiken. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Zelf had ik de eerste paar pagina’s leeg gelaten, hier wou ik lijstjes gaan bijhouden over welke boeken ik heb gelezen, wat ik nog graag zou willen hebben, hoeveel ik heb gesport, wanneer dingen in huis moeten worden schoongemaakt, etc. Daarover later meer.

Maandplanning

Maandplanning
Het is handig om te starten met een maandplanning, zie het voorbeeld hierboven van de maand mei. Ik heb eerst een paar verschillende voorbeelden op Pinterest opgezocht en vervolgens een eigen lay-out bedacht met wat ik fijn vind. Zo heb ik aan de linker kant een overzicht van de hele maand. Hier schrijf ik verjaardagen op en belangrijke afspraken. Daarnaast staat een klein vakje met doelen voor deze maand en welke dingen ik wil doen deze maand. Dit zijn vaak de ‘grotere’ klussen zoals ramen wassen en de badkamer. Maar ook dat ik niet moet vergeten dat ik die maand naar de tandarts moet bijvoorbeeld. Aan de rechtkant heb ik een lijstje waarin ik kan bijhouden welke boeken ik heb gelezen en hoe leuk ik die boeken vond. Dit lijstje komt voor in mijn maandplanning, omdat ik mijzelf als doel had gesteld dit jaar meer te willen lezen. En tot slot de habit tracker, dat vind ik zelf echt heel leuk! Het is een lijstje met weer alle dagen van de maand, maar hier hou je in bij hoe vaak je iets hebt gedaan. Bijvoorbeeld of je die dag hebt gesport, of je genoeg hebt geslapen, of je een boek hebt gelezen, etc. Meestal komt de habit tracker overeen met de doelen die je hebt, maar dit hoeft niet. Het is een handig middel om inzichtelijk te maken hoe vaak je nou iets doet. Als je bijvoorbeeld die dag een boek hebt gelezen, mag je daar een kruisje bij zetten en dan kun je aan het einde van de maand zien, hoeveel je gelezen hebt.
Zo een heel verhaal! Maar dit is dus hoe je een maandplanning kan maken, nu gaan we verder met het weekplanning.

Weekplanning

Weekplanning
Net zoals de maandplanning kun je de weekplanning ook weer geheel naar eigen wens vullen. Ik gebruik normaal gesproken de lay-out hierboven, die is makkelijk en snel op te zetten en ik kan er toch ik kwijt wat ik wil. De weekplanning hieronder heb ik gemaakt voor m’n vakantie, dan heb ik wat meer tijd en kan ik er wat leuks van maken.
In mijn weekoverzicht heb ik de ruimte om elke dag wat op te schrijven. Ik schrijf hier ook weer mijn afspraken in, maar ook houd ik elke dag bij wat ik heb gedaan, als een soort dagboek. Dat vind ik leuk om later nog eens terug te lezen. Verder heb ik elke week een to do lijstje waarin ik opschrijf wat er die week moet gebeuren. Lukt het niet, dan schuif ik de to do door naar de week erna, ook geen probleem. Ook heb ik een blokje met notitities, iets wat ik moet onthouden of een leuk receptje schrijf ik hierop. Ik houd ook bij wat ik elke dag eet, dit helpt mij om gezond te blijven eten, omdat het inzichtelijk wordt, maar het is ook handig met koken, zo kijk ik soms even terug wat ik de week ervoor had gegeten. En als laatste schrijf ik elke week iets op waar ik dankbaar voor ben. Dit kan iets heel kleins zijn. Een beetje positiviteit!

Weekplanning

Tot slot, waar ik nog op zou terug komen, zijn de losse pagina’s met lijstjes. Dit vind ik nou zou leuk aan een Bullet Journal. Je kan er echt alles in kwijt! Hieronder een paar voorbeelden:

  • Aan het eind van een jaar maak ik een overzicht over dat jaar. Hierin schrijf ik bijvoorbeeld op wat ik heb geleerd, welke boeken ik heb gelezen, welke films en series ik leuk vond, waar ik trots op ben, welke creatieve dingen ik heb gedaan, wat voor nieuwe dingen ik heb geprobeerd, in welke landen ik ben gweest en wat de beste aankoop was. Een hele leuke manier om eens terug te blikken en te refelecteren.
  • Wat ik dan ook doe is meteen voor het nieuwe jaar een pagina maken met dingen die ik nog graag wil doen en leren.
  • Een wishlist, altijd handig! Heb je een idee van wat je nog graag wil hebben, dan schrijf je dat daar op en tegen de tijd dat je wat te vieren hebt of wanneer je jarig bent, heb je je verlanglijstje al klaar!
  • Een boekenlijst. Je kunt dit vormgeven zoals je wilt. Ik vond het leuk het in de vorm van een boekenkast te doen. Wanneer ik een boek heb gelezen, schrijf ik de naam op.
  • Quotes zijn ook erg leuk om te verzamelen in je Bullet Journal. Ik schrijf ze meestal bij mijn maandplanning of weekplanning. Maar je kunt er ook een speciale pagina voor maken met je favouriete quotes.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt bijhouden, zoals sporten, schoonmaken, sparen, series, films en ga zo maar door. Kijk eens op Pinterest voor ideeën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *