Nieuw jaar, nieuwe doelen

Een nieuw jaar, nieuwe doelen, nieuwe wensen, een frisse start.

Ik vind het heerlijk om zo aan het einde van het jaar eens te evalueren hoe dit jaar was, waar ik in ben gegroeid, wat voor nieuwe dingen ik heb geprobeerd en wat ik heb geleerd. Daarvoor gebruik ik mijn bullet journal. Ook erg leuk om weer eens terug te kijken in de loop van het jaar.

Daarnaast helpt het evalueren mij ook om weer vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat wil ik dit jaar leren? Waar ik wil aan werken? Wat wil ik doen?

Ik heb deze week wat onderzoek gedaan naar het stellen van doelen. Zo is het handig dat je doelen SMART opstelt, daar heb ik wel eerder mee gewerkt tijdens mijn stuide, maar toch wel weer een goede reminder. Daarnaast kun je doelen kiezen voor verschillende gebieden in je leven. Ik merk dat ik vaak doelen stel gericht op gezondheid, ook belangrijk natuurlijk, maar het leven is zo veel meer dan dat. Er zijn verschillende categorieën mogelijk, de categorieën die ik heb gekozen zijn de volgende:

  • Relationship
  • Personal Development
  • Physical & Health
  • Spiritual
  • Social life
  • Life vision
  • Quality of life

Relationship spreekt voor zich, doelen voor je relatie. Personal Development gaat over waar je je in wil ontwikkelen, bijvoorbeeld een nieuwe taal leren of een instrument leren spelen. Physical & Health is gericht op je gezondheid in brede zin, dus sport en voeding, maar misschien ook wel wat minder achter je smartphone. Spiritual betekent bij mij het geloof, regelmatig naar de kerk wil gaan en verdiepen in de Bijbel. Social life zijn doelen rondom vriendschappen en familie. Life vision is gericht op hoe jij het leven ziet, ik wil dit jaar bijvoorbeeld meer nadenken en stappen maken betreft duurzaamheid en minimaliseren. En tot slot Quality of life, dat gaat over de ‘extra’ dingen, zoals vakanties, een mooi huis, auto en waar je wil wonen.

De doelen die ik stel ga ik uitwerken in mijn bullet journal, door losse pagina’s zoals een pagina waarin ik bij houdt welke boeken ik lees, maar ook door middel van een habit tracker. Zo blijf je alert op je doelen en is het realistischer dat je ze gaat halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *